Marcel's orgel audiotheek

Startpagina | Colofon

Demessieux, Jeanne
Olivier Messiaen Les corps glorieux (delen)
Orgel Sainte-Clotilde, Parijs
Opnamedatum: 1958, december
Bron: Nederlandse Radio Omroep

Het orgel van de Sainte Clotilde werd gebouwd door Aristide Cavaillé-Coll in 1859. In 1933 vond een restauratie plaats door Beuchet-Debierre, waarbij het Récit werd uitgebreid. In 1962 vond een drastiche ombouw plaats, eveneens door Beuchet-Debierre, in neo-barokke richting, waarbij het orgel ook geëlectrificeerd werd. In 2005 vond een nieuwe uitbreiding plaats door Dargassies en zijn de neo-barokke wijzigingen voor zover mogelijk verzacht of teniet gedaan. Deze opname laat het orgel horen voor de ingrijpende ombouw van 1962, waarbij de oorspronkelijk intonatie van Cavaillé-Coll nog deels intact is.

Dispositie

Les corps glorieux (1939)
De zevendelige cyclus Les Corps Glorieux ("Zeven korte visies van het leven van de opgestane") behoort met L’ascension en La nativité du Seigneur tot de vroege orgelwerken van Messiaen.

I. Subtilité des corps glorieux
Puurheid der verheerlijkte lichamen. Hun lichaam, als natuurlijk lichaam gezaaid, zal als geestelijk lichaam opgewerkt worden en ze zullen rein zijn als de engelen Gods in de hemel.

(II. Les eaux de la grace - III. L’ange aux parfums)

IV. Combat de la mort et de la vie
De dood en het leven zijn in een ontzagwekkende strijd gewikkeld. De bron van leven, na dood te zijn geweest, leeft en regeert en Hij zegt: ‘Ik ben opgestaan en ben altijd met U’.

V. Force et agilité des corps glorieux
Hun lichamen, in zwakheid gezaaid, zullen opstaan vol van kracht.

VI. Joie et clarté des corps glorieux
Dan zullen de rechtvaardigen blinken gelijk de zon in het Koninkrijk des Vaders.

(VII. Le mystère de la Sainte Trinité)